Hoe is het om een sub te zijn...

‘Sub-zijn…wat houdt dat eigenlijk in?’ Dat is een vraag die ik regelmatig te horen krijg. Ik kan dat onmogelijk voor een ander invullen want elke sub staat er anders in. Zo kan ik het dus alleen vanuit mezelf beantwoorden. Daarnaast merk ik dat ik op een ander moment er weer een heel ander antwoord op geef.

 

Ik weet dat ik een sub ben. Los van het spel, het hebben van een Meester enz. Sub-zijn is wie ik ben en past bij mijn karakter, mijn persoon. Ik ben eerder een ‘pleaser’ dan dominant. Zachter van karakter en je zult mij, denk ik, niet gauw in een leidende functie zien. Dat wil niet zeggen dat ik een doetje ben en bijvoorbeeld over mij heen laat lopen.  Af en toe heb ik het idee dat mensen ‘onderdanigheid’ zien als een vorm van ‘zwakte’, dat je een meeloper bent, niets hebt in te brengen enz. Dit keer wil ik dan ook een wat algemener stukje schrijven over sub-zijn. Met als uitganspunt: ‘Never onderschat een sub’. Subs zijn ongelofelijk sterk en moet je zeker niet onderschatten. Ik heb er dus totaal geen problemen dat ik een sub ben. Niet in mijn hoedanigheid als sub en als persoon. Als je weet wat (wie) je bent, kun je daar trots op zijn. Het is geen zwakheid, maar juist een kracht. Dat geldt ook voor switchers of Doms. Je kunt voortbouwen  op de kijk hoe je in je leven staat. Mij leert het dat ik mij niet hoef te bewijzen wie ik ben. Ik kan mij focussen op mijn eigen persoon en dat geeft vaak een stuk rust.

 

Omdat wij (mijn Dom en ik) niet altijd (wekelijks) de tijd hebben om te ‘spelen’, vind ik het soms lastig om ‘dingen’ als sub te ondergaan. Zo kan ik onder meer slagen van de zweep moeilijker opvangen, de switch in mijn hoofd maken en lijkt het haast of mijn lijf een soort van weerstand oproept. Ik kan daar soms best van balen omdat ik tenslotte graag mijn Meester wil pleasen. Aan de andere kant ben ik ook trots op mezelf dat ik mij steeds meer bewuster word van hoe mijn lijf reageert op omstandigheden. Dat ik soms te veel in mijn hoofd leef. Ik ben mij als sub heel bewust geworden dat ik bijvoorbeeld soms te veel werk en dat ik meer tijd zou moeten besteden aan zaken als ontspanning. Sub-zijn is voor mij dan ook veel meer dan alleen het ‘speelmaatje’ zijn van mijn Meester. Het is ook hoe je in het leven staat en wat belangrijk voor mij is.

 

Het blijft een boeiende vraag ben ik een sub en wat het voor mij betekend. Dat veel mensen het niet begrijpen, snap ik wel. Toch is de groep geïnteresseerden nog steeds groeiende. Ook dat begrijp ik maar al te goed. Het kan enorm veel antwoorden geven op vagen wie je bent en hoe je naar het leven kijkt. Wat belangrijk voor je is. Of ik die persoonlijke groei zou doormaken als ik niet in de wereld van BDSM was gestapt, weet ik niet. Ik ben in ieder geval heel nieuwsgierig naar alles wat nog voor mij ligt en hou jullie graag daarvan op de hoogte.