· 

Sub of slaaf...?

Ik kom regelmatig de vraag tegen: 'Wat ben je? Een slaaf of een sub'? Gevoelsmatig is er wel een verschil tussen deze twee termen. Maar het is ook hoe je er persoonlijk tegenaan kijkt. Ik krijg deze vraag regelmatig van Dom(mes) gesteld die mij via Insta benaderen. Daarnaast heb je eigenlijk nog een derde categorie. Of ik een slet ben? Met dat laatste heb ik totaal niets en ga daar verder ook niet op in.

 

Een slaaf is voor mijn gevoel iemand die slaafs alles doet wat zijn of haar Dom(me) opdraagt. Dus iemand die heel ver gaat in het pleasen van. Als je het heel strikt neemt, is het iemand die volledig onderworpen is aan de eisen van de Dom(me). Er is geen enkele vorm van vrijheid. Zo zag ik iemand het modder aflikken van de laarzen van een Meesteres. Daar is niets mis mee. Het is een keuze die iedereen persoonlijk maakt. Maar ik heb teveel een eigen wil en mening om die helemaal los te (kunnen en willen) laten. Misschien als het echt puur om het spel gaat dat je soms je ‘slaafs’ voelt. Zelf heb ik meer met de benaming van sub. In grote lijnen doe ik hetzelfde, maar ik heb tussendoor ook normale gesprekken met mijn Meester als we bijvoorbeeld iets aan het drinken zijn. Ik heb dus wel degelijk mijn eigen inbreng. Ondanks mijn onderdanigheid, kan en mag ik mijn grenzen aangeven. Daardoor ontstaat er een andere dynamiek. Daarbij is het natuurlijk ook gewoon een gevoel. Dus als iemand tevreden is met de benaming 'slaaf' is dat helemaal prima…

 

Veel subs zeggen dat ze zich alleen sub voelen tijdens het spel. Een slaaf zou een meer permanente karakter hebben. Daar heb ik niet zoveel mee. Ik weet van een subje dat ze zich pas subje voelt zodra ze de speelkamer binnenstapt en haar collar om krijgt. Zodra hij bij haar de collar afdoet, is ze weer gewoon zichzelf. De wensen en behoeftes van beide partijen zouden bij subs meer in evenwicht zijn. Deels klopt dat. Alhoewel mijn sub-zijn langer doorspeelt dan alleen tijdens het spelen. Een slaaf die ik ken, zegt volledig overgeleverd te zijn aan wat zijn Domme wil. Zij bepaalt wat en hoe en daarbij voelt hij zich prettig.  Hij hoeft alleen maar te gehoorzamen.

 

Het is en blijft ook een gevoel bij welke term je je prettig voelt. Want beide, sub en slaaf, zijn onderdanig. Of voor mij de link naar ‘slaaf’ (slavernij) mee speelt, durf ik niet te zeggen. Misschien dat het onbewust meespeelt en dat ik niet de associatie wil maken met slavernij. Sub of subje staat er helemaal los van en past daarom misschien wel beter bij BDSM. Tenslotte zijn het twee totaal verschillende dingen. Wat ik ook wel mooi vindt aan de benaming sub is dat je eigenlijk elke keer weer benadrukt dat je de keuze maakt om subje te zijn. Mijn Meester vraagt regelmatig wat en van wie ik ben en waarom. Voor een slaaf is dat niet nodig. Die heeft al in een eerder stadium bepaalt zich te onderwerpen en te gehoorzamen. Ik weet dat de termen soms niet zo nauw worden genomen. Dus doe waar je goed bij voelt. Dat is het allerbelangrijkste.