· 

"Ik ben een switcher..."

Paul (47), overigens een fictieve naam, is een ‘switcher’. Hij is één van de velen die zowel Dominante als onderdanige gevoelens heeft. “Ik kan genieten van mijn rol als sub, maar met even veel plezier de rol van Dom op mij nemen.”

 

Paul heeft er lang overgedaan om er voor uit te komen dat hij een ‘switcher’ is. “Het lijkt haast of je door anderen wordt gedwongen om te kiezen. Een beetje raar want waarom zou ik niet allebei de ‘rollen’ mogen ervaren. Het is niet zo dat ik tijdens het spel wissel van rol. Meestal ben ik een periode Dom afgewisseld door een periode sub. Het kan ook zo zijn dat ik de ene dag Dom en de keer erop sub ben. Alles gaat automatisch. Hoe dat bij anderen zit, weet ik niet. Mijn laatste partner(v) was eveneens een ‘switcher’. Ze had net als mij een enorm pittig karakter, maar ook een heel zachte kant. Het is heerlijk om soms de leiding uit handen te geven en dat aan een ander over te laten. De andere keer had juist zij de behoefte aan dat ik de touwtjes in handen had. Het werkte goed omdat we elkaar feilloos aanvoelde. Misschien is het als stel makkelijker om te switchen. Daarbij denk ik dat je als switcher beter kunt inschatten hoe ver je met de ander kunt gaan en wat de ander voelt en moet doorstaan.”

 

Paul vindt het jammer dat hij als ‘switcher’ niet altijd serieus wordt genomen.. Ik ben begonnen als sub en heb van mijn Meesteres geleerd hoe het is om een Dom te zijn. Dit gebeurde nadat ik een kleine twee jaar haar vaste sub was. Ze merkte dat ik veel interesse had in haar rol als Meesteres. Ze heeft mij de fijne kneepjes van het vak geleerd. Vervolgens heb ik een paar jaar twee subjes gehad, maar merkte op een gegeven moment dat ik iets miste. Ik denk dat  ‘switchers’ niet onder één noemer vallen. Zo hoor ik ook wel eens dat er tijdens het spel gewisseld word. Alles is mogelijk. Ik ben nu tien jaar een switcher. De afgelopen acht jaar actief met één vaste partner. Helaas is deze relatie al weer een tijdje voorbij en ben ik voorzichtig begonnen met een nieuwe partner. Voor ons beiden is het nog een beetje aftasten naar hoe we het gaat invullen.”

 

Het is jammer dat er met een scheef oog tegen ‘switchers’ wordt aangekeken. Zo zegt Paul dat hij regelmatig als opmerking te horen krijgt dat je onmogelijk een Dom en een sub tegelijk kunt zijn. “Ik loop inmiddels alweer aardig wat jaartjes mee in deze wereld. Het is raar om te zeggen dat ik niet zou weten wat ik wil. Ik heb in allebei de ‘rollen’ genoeg ervaring opgedaan en haal graag het beste uit twee werelden. Dat werkt het beste voor mij. Alles gaat in verleg met mijn partner. En beiden kunnen we ons daar in vinden. Wie ben jij om te zeggen wat ik moet doen? Daarbij hoef ik niet in een hokje te worden geplaatst. Kennelijk doen anderen dat graag voor je. Laat mij maar lekker genieten op mijn manier.”