Masturberen is gezond...

Zelfbevrediging, ook wel masturbatie, werd voorheen altijd afgekeurd en als ziek gedrag bestempeld. Inmiddels weten we dat zelfbevrediging heel normaal gedrag is, en dat het voorkomt onder mannen én vrouwen. Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat 92 procent van de mannen wel eens masturbeert, tegenover 62 procent van de vrouwen (bron Fit.nl).

 

Zelfbevrediging kan heel ontspannend werken. Door het orgasme komen namelijk oxytocine en dopamine vrij. Dit zijn hormonen en neurotransmitters die voor een euforisch en ontspannen gevoel zorgen. Waarschijnlijk herken je wel het gevoel dat je sneller in slaap valt ’s avonds na een potje zelfbevrediging. Onderzoekers uit Australië geven aan dat mannen die vaker masturberen een lagere kans hebben op de ontwikkeling van prostaatkanker. Mannen die in hun twintiger jaren gemiddeld vijf keer of meer per week klaarkwamen, hebben een significant kleinere kans op prostaatkanker. Een recenter onderzoek geeft juist aan dat mannen van tussen de 20 en 40 een hogere kans hebben op prostaatkanker door regelmatig te masturberen. Maar zelfbevrediging op latere leeftijd verkleint wél de kans op prostaatkanker.

 

Mensen die vaker seks hebben of een orgasme krijgen door zelfbevrediging hebben een lagere kans op hart- en vaatziekten. Het positieve effect van zelfbevrediging met ejaculatie lijkt pas echt werkzaam bij twee of meer ejaculaties per week. Met zelfbevrediging verbrand je een klein beetje calorieën, omdat je toch aardig wat werk moet verzetten om tot je hoogtepunt te komen. Regelmatige seks blijkt volgens onderzoek ook te leiden tot een hoger energieverbruik. Met een sekssessie van een uur verbrand je al snel 200 extra calorieën. Dit is niet super veel, maar wel mooi meegenomen. Uit onderzoek blijkt ook dat mensen die regelmatig seks hebben of regelmatig aan zelfbevrediging doen een lagere bloeddruk hebben dan mensen die niet regelmatig seksuele activiteiten ondernemen. Zelfbevrediging is natuurlijk veiliger dan seks met een partner, doordat je hiermee geen kans loopt op vervelende overdraagbare seksuele aandoeningen. Uiteraard is het wel mogelijk om een soa op te lopen als je net seksueel contact hebt gehad met je sekspartner. Alhoewel de kans op overdracht lager ligt bij zelfbevrediging ten opzichte van penetratie