· 

Orgasme tijdens bevalling...

Een orgasme tijdens de bevalling… Het lijkt een vreemde combinatie om zoiets pijnlijks te combineren met een plezierig hoogtepunt. Toch kwam het voorbij in de populaire ziekenhuis serie Grey’s Anatomy. Maar kun je daadwerkelijk orgastisch bevallen? En zo ja, waarom zou je? (bron bedmanieren.nl)

 

Een orgasme tijdens de bevalling komt voor bij ongeveer 0.3% van de bevallingen. Hier betreft het een ‘spontaan’ orgasme zonder dat diegene het orgasme bewust opwekt. Vermoedelijk klopt dit aantal echter niet, omdat er nog steeds een taboe rust op het bespreken van orgasmes, en dan vooral orgasmes in wat uitzonderlijke situaties. Ook berust dit cijfer waarschijnlijk op een spontaan orgasme dat kan ontstaan tijdens de bevalling door het samentrekken van de spieren. Maar je kan ook zelf een orgasme opwekken tijdens je bevalling om zodoende gebruik te maken van een natuurlijke pijnbestrijding. Dit staat bekend als een orgastische bevalling.

 

Tijdens seks en orgasme komen er meerdere hormonen vrij in het lichaam. Dit zijn met name oxytocine, adrenaline en endorfine. Oxytocine is een lichaamseigen hormoon dat ook in pijnstillers wordt gebruikt. Dit wordt tijdens de bevalling voorgeschreven om het proces te vergemakkelijken. Hoe handig is het als je lichaam dit ook zelf aanmaakt tijdens de bevalling? Uiteraard is de dosering lager dan wanneer het wordt toegediend, maar het helpt wel! Daarnaast zorgt de adrenaline voor energie, alertheid en het stimuleert de bloedstroom naar de spieren. De hormonen oxytocine, adrenaline en endorfine komen sowieso al vrij tijdens de bevalling, maar een extra dosis hiervan door orgasme kan natuurlijk geen kwaad!

 

De setting van een ziekenhuis(kamer) is misschien niet de meest aangename omgeving om te masturberen. Gelukkig bestaat in Nederland nog altijd de mogelijkheid om thuis te bevallen. Deze setting kan veel prettiger zijn om orgasmes op te wekken tijdens de bevalling. Ook kan je partner hierbij helpen natuurlijk! Een doela – een soort bevallingscoach –kan ook uitkomst bieden. Zij hebben hier vaker meer ervaring mee. Daarnaast is het goed om te weten dat het orgasme dat wordt opgewekt tijdens een bevalling vaak niet gekoppeld is aan seksuele opwinding, maar wel een fijne ervaring kan opleveren.