· 

Maak jaloezie bespreekbaar...

Jaloezie, onzekerheid en vertrouwen. Drie woorden die bij het sub-zijn (kunnen) horen. Niet elke sub heeft er ‘last’ van. Toch hoor ik regelmatig van andere subs dat ze, in meer of mindere mate, er mee te maken hebben (krijgen).

 

Als ik naar mijzelf kijk, weet ik dat ik soms jaloers ben. Vaak uit onzekerheid. Ik weet dat ik mij niet moet vergelijken met andere subs. Toch doe ik dat wel. Zo zijn er altijd anderen (subs) die niet alleen knapper zijn, maar ook bereid zijn veel verder te gaan in in hun spel. Daar kan ik niet tegenop. Het gevaar ligt dan op de loer dat ik mezelf omlaag haal. Vragen ga invullen voor de ander. Vindt Meester mij nog wel leuk? Zou hij niet liever een andere subje er bij willen nemen? Of vindt hij mij een watje? Deze vorm van onzekerheid kan het spel beïnvloeden. Mijn Meester kan honderd keer zeggen dat ik het verkeert ziet, maar als het niet binnenkomt...

 

Vertrouwen is iets essentieels tussen jou en je Dom(me). Zonder dat kan er nooit echt sprake zijn van verdieping. Een collega sub vertelde mij dat ze soms erg onzeker is over haar uiterlijk. Haar Dom heeft nooit de aanleiding gegeven dat hij haar niet goed of mooi (genoeg) zou vinden. Voor zijn werk moet hij vaak op zakenreis en komt dan in contact met andere mensen. Waaronder vrouwen. Haar omgeving wil er nog weleens een schepje bovenop doen door te zeggen dat hij vast niet altijd de avonden alleen op zijn hotelkamer doorbrengt. Ze wil haar Dom, en dat heb ik eigenlijk ook wel, (liever) niet met andere subs delen. Ze hebben er talloze gesprekken over gevoerd. En hoewel hij zegt geen behoefte te hebben aan een ander subje. Knaagt het. Het vervelende is dat ze zich daardoor niet helemaal kan openstellen. Hoe graag ze dat ook zou willen.

 

Een relatie tussen een Dom(me) en sub is veel complexer dan het soms lijkt. Ik vind het moeilijk om haar hierin te adviseren omdat ik het op veel vlakken herken. Wel denk ik dat het belangrijk is dat je in gesprek blijft met elkaar. Jaloezie en onzekerheid komen ergens vandaan. Vaak gaat er een hele geschiedenis aan vooraf. Als je vaak bent gekwetst, is het moeilijk om dicht bij jezelf te blijven en je niet te laten afleiden door een ander. In een BDSM-relatie komt meer bij kijken dan in een gewone relatie. Als je daar, om wat voor reden, niet voor open kunt staan, blijf je aan de oppervlakte hangen.

 

Mijn Meester en ik werken er hard aan. Soms verschuil ik mij graag achter mijn muur. Ben ik jaloers met wie hij praat en omgaat. Ook ik ken veel (mannelijke en vrouwelijke) subs en Doms met wie ik (nauw) contact heb. Dus wezenlijk zou er geen verschil moeten zijn. Met vallen en opstaan, zoeken wij onze weg erin. Ik vertrouw hem volledig tijdens het ‘spel’.  Het enige dat ik kan zeggen is dat ik hard werk om hem op alle vlakken volledig te kunnen vertrouwen. Want dat moet ik zelf doen met mijn Meester aan de zijlijn. Tegen alle onzekere, jaloerse subs kan ik alleen maar zeggen: praat. Maak het herken- en bespreekbaar. Zeker als je naar een hoger level wilt.