· 

In je vrijheid worden beperkt...

We gebruiken hem niet zo vaak, maar hebben er twee: een spreidstang. Het gaat hier om een stang, die vaak gemaakt is van een metaalsoort en er voor zorgt dat een sub in een bepaalde positie blijft (bijvoorbeeld) staan.

 

Deze stang wordt door kenners ook wel ‘spreader bar‘ genoemd. Vaak heeft de stang ringen waardoor het mogelijk is om er bijvoorbeeld boeien of touwen aan vast te maken. Doordat je als sub je benen gespreid moet houden, heeft een Dom meer controle over zijn/haar sub. Als sub kun je geen kant op en moet je je overgeven doordat de stang je dwingt in een bepaalde positie te manoeuvreren. Naast staan, kun je ook denken aan zitten of bijvoorbeeld liggen. Het is maar net wat je Dom voor ogen heeft. Zo kan het voorkomen dat je Dom met de stang je intieme delen blootlegt of dat hij of zij jouw juist in je vrijheid wilt beperken. De stang kun je zowel voor je armen als benen gebruiken.

 

In mijn geval gebruikt mijn meester de stang door deze vast te maken aan mijn enkels. Hierdoor is het (bijna) niet mogelijk om te bewegen en word ik gedwongen om stil te staan. In een enkel geval maakt hij de stang vast tussen mijn knieën. In het laatste geval vind ik het lastiger om in bepaalde situatie stil te staan. Je staat dan in een meer (licht) gebogen houding. Voordeel is dat je Dom makkelijk bij je intieme delen kan. En naast bestraffen, je ook kan belonen. Je kunt ook de armen spreiden met een stang. Dit is vaak een minder prettige houding. Uiteraard kun je ook zelf een spreider maken. Persoonlijk vind ik het een speeltje dat niet mag ontbreken aan je collectie van BDSM artikelen. Het is een vrij onschuldig speeltje waarmee je volop kunt experimenteren. Denk aan gebruik van boeien en touwen. Uiteraard is het wennen als je in je bewegingsvrijheid wordt afgeremd, maar dat maakt het ‘spelen’ des te spannender. Zoals bij elk speeltje, doe het alleen bij iemand die je vertrouwd en spreek vooraf een stopwoord af. Welke spreidstang je nodig hebt, is afhankelijk van jullie persoonlijke wensen en voorkeuren.

 

Eigenlijk zijn er paar spreiders die er uit springen en waarop variaties mogelijk zijn. Zo heb je de x-spreidstang. Bij deze stang kun je handen en voeten tegelijkertijd vastbinden. Dit model heeft vier ringen waar je boeien aan kunt bevestigen Je kunt de handen en benen van de sub op de rug vastbinden maar je kunt je sub ook staand in een buigende houding vastmaken. Een verstelbare stang is perfect als je een sub wilt laat wennen aan een beperking van bewegingsvrijheid. Je kunt de stang namelijk verstellen op de gewenste breedte die jij (Dom)  wilt. Zo kun je zelf bepalen of je iemand heel smal vastzet of juist breder. De standaard spreidstang heeft vaak een O- of D-ring waaraan je boeien of touwen kunt bevestigen met of zonder een karabijnhaak. Maar er zijn ook modellen die al beschikken over boeien zodat je deze er bijvoorbeeld niet bij hoeft te kopen. Vrijwel alle boeien zijn makkelijk te verstellen door middel van een gesp of klittenband. Een T-vormige spreidstang is heel geschikt om je sub met de handen bij de voeten vast te binden. Zo kun je de benen aan het uiteinde van de stang vastbinden en de polsen samen in twee boeien aan de ringen ervoor. Zo kun je je sub staand dwingen in een bukkende houding.

 

(bron internet)