· 

Dansen naar de pijpen van de meester...

Vertrouwen tussen Dom and sub….Een onderwerp dat ik veel zie terugkomen. Gebrek aan goede communicatie of juist helemaal niet. Weinig tot geen aandacht van een Dom voor haar/zijn sub. Voor een sub zijn het essentiële zaken die een Dom soms laat liggen. En dat is jammer.

 

Communicatie is essentieel. Niet alleen leer je elkaar beter kennen, maar voor een Dom is het uitermate belangrijk om er zo achter te komen waar onder meer grenzen liggen. Het is de basis om samen te groeien. Toch gaat hier heel wat mis. Soms is het te vanzelfsprekend dat de Dom de Dom is en de sub de sub. Er hoeft niet zoveel gecommuniceerd (meer) te worden waardoor een sub onzeker kan worden. 'Waarom krijg ik geen aandacht van mijn Dom?'',  ''Wat doe ik mis?'' of "Ben ik niet goed genoeg?". Veel subs hebben aandacht nodig in de zin van dat ze af en toe van hun Dom krijgen te horen dat ze belangrijk zijn en onmisbaar. Uiteraard verschilt het per persoon, maar in grote lijnen is dit wel wat ik hoor. Een Dom realiseert zich misschien niet altijd dat een goede communicatie de relatie ten goede komt. Alleen een korte vraag als “ik hoop je snel te zien”…of “goedemorgen” en verder niets laten horen, is voor veel subs net iets weinig.

 

Regelmatig krijg ik van subs te horen dat er in de beginfase 'dingen' mis gaan. Doms vergeten om goed te communiceren waardoor zaken verkeerd worden opgepikt zonder dat dit de bedoeling is (was). Of een Dom laat nauwelijks van zich horen omdat, naar mijn mening, hij/zij uit een bepaalde arrogantie vind dat een sub eigenlijk naar zijn/haar pijpen moet dansen. Zoekt een sub te veel contact met zijn/haar zijn Dom dan wordt de sub afgeschreven als een ‘zeur’. Sommige Doms gaan zo slordig om met hun sub dat je niet alleen een teleurgestelde sub achterlaat, maar ook  (hoe zwaar dat ook klinkt) scars op de ziel. Dat klinkt heftig, maar subs zitten in een onderdanige positie en als daar misbruik van wordt gemaakt, heeft dat best wel veel gevolgen voor deze persoon. Wil je groeien in een D/s-relatie dan is (blijvende) communicatie essentieel. Dan heb ik het over communicatie voor, tijdens en na het spel, maar ook zeker tussendoor. In mijn ogen is ‘eerlijkheid’ naar elkaar toe enorm belangrijk. Een sub voelt zich gehoord. Uiteraard ben ik mij ervan bewust dat informatiebehoefte verschilt per persoon en dat je kunt afvragen “Wat vertel je de ander?” en “Wat niet?”. In mijn ogen is het vrij respectloos als je de ander van informatie onthoudt. Praat dus niet langs elkaar heen.

 

 

Iedereen is anders en we hebben allemaal een verschillende manier van communiceren. We denken anders en uiten ons op een andere manier. Daarom kan goed communiceren een uitdaging zijn. Begrijp je elkaar ook echt? En zo niet is er ruimte voor om er op terug te komen? Vaak hebben we het druk met onze dagelijkse beslommeringen. En nemen aan dat de ander wel begrijpt wat hij/zij bedoeld. Is dat ook zo? Mag je doorvragen? Zoals ik al eerder schreef, zijn veel subs bang dat ze te veel ‘zeuren’ of dat het in hun rol als onderdanige niet past. Door vragen te (mogen) stellen, zal er meer begrip komen tussen Doms en Subs. En wie voelt zich niet beter als je elkaar begrijpt? Meer begrip betekent ook minder stress en meer spelplezier. Doms bent u bewust dat een goede communicatie zoveel meer oplevert. Misschien zelfs meer dan u beseft. Dus communiceer met uw sub. En net iets meer als standaardopmerkingen.