· 

Schoonmaken seksspeeltjes...

Moet je seksspeeltjes schoonmaken? Eigenlijk is het een heel voor de hand liggende vraag. Want tijdens het ‘spelen’, blijven er altijd wel bacteriën en schimmels achter op een speeltje afkomstig van geslachtsdelen. Dat is niet 'vies', maar eerder een feit. Wil je dit voorkomen dan is het handig om ze goed te reinigen (schoonmaken) voor je ze de volgende keer weer gaat gebruiken.

 

De meeste speeltjes zijn gelukkig gemakkelijk schoon te maken. Soms moet je rekening houden met de materialen waarvan ze zijn gemaakt. Speeltjes van siliconen/metaal hebben mijn voorkeur. Een voordeel van deze speeltjes is dat ze minder gevoelig zijn voor onder meer bacteriën. Dat geldt ook voor speeltjes van glas en of metaal. Bij poreuze materialen, zoals jelly en elastomeer, moet je iets harder je best doen om ze schoon te krijgen. Let op als je speeltjes besteld waar ze vandaan komen. Want soms is goedkoop = duurkoop. Speeltjes gemaakt van  jelly en elastomeer kun je het beste reinigen met zeep (mild) en warm water. Doorgaans stop ik mijn speeltjes een paar minuten in kokend water. Waak er wel voor dat het hierbij gaat om speeltjes zonder batterijen of die je niet hoeft op te laden. En als laatste, maar zeker net zo belangrijk, zorg dat ze goed 'droog' zijn voordat je ze weer opbergt.

 

Gooi dus nooit zomaar de verpakking weg. Bij twijfel zoek op internet op om zo te achterhalen van welk materiaal jouw speeltje is gemaakt. Misschien ook handig om de gebruiksaanwijzing te bekijken. Daarin staat vaak of het tegen water en of zeep kan en waar je op moet letten. Het klinkt natuurlijk reuze saai dat je speeltjes goed moet schoonmaken. Maar niet alleen gaan je speeltjes hierdoor langer mee het draagt ook bij aan je gezondheid. Zo is het handig om te weten of je speeltjes van poreuze en niet-poreuze materialen zijn gemaakt. En of ze een motortje of batterijen bevatten. Zoals ik al eerder zei: veel speeltjes kun je uitkoken en dat scheelt een hoop tijd.

 

In tegenstelling tot wat je misschien denkt, is het dus niet voldoende om ze simpelweg onder stromend water te houden of ze schoon te wrijven met een doekje. Als je echt grondig schoon wilt maken dan kun je dit doen met een speciale toycleaner (bron Etos). Als je je speeltje schoonmaakt met een echte toycleaner, komt er een beschermlaagje omheen. Hierdoor gaat je speeltje nog langer mee. Een toycleaner is een spray die je een paar minuten laat inwerken. Daarna spoel je het speeltje af met lauw water. Natuurlijk is het ook handig om je leren voorwerpen te reinigen. Niet alleen verhoog je hiermee de duurzaamheid, maar je maakt ze ook veiliger in gebruik. Gebruik bij deze voorwerpen alleen water en zeep zonder toevoegingen. Dat geldt ook voor bijvoorbeeld kledingstukken van leer.  Volgens internet zou je voor een betere desinfectie ook 70% isopropylalcohol  kunnen gebruiken. Dit is een eenvoudige, goedkope en milieuvriendelijke optie om je doel te bereiken. Ga dus zorgvuldig met je speeltjes om en maak ze na gebruik meteen schoon.

 

 

(bron internet)