· 

Wintervagina onzin of niet?

Aan de ene kant vind ik de herfst een prachtige tijd. Gezellig je terugtrekken in je eigen wereld. Het binnen behaaglijk maken. Activiteiten zoeken om thuis je spel aangenaam voort te zetten. Aan de andere kant maakt het weer mij soms behoorlijk ‘neerslachtig’. Ook je lijf reageert, volgens onder meer  tijdschrift Margriet, op deze periode van het jaar.

 

Niet alleen je huid en haar kunnen een opdoffer van het koude weer krijgen. Ook de term ‘wintervagina’ valt de laatste jaren steeds vaker. De herfst- en winterkou zou een behoorlijk invloed hebben op je vagina. Denk daarbij aan bijvoorbeeld een droge vagina. En dat laatste wil je (ik) als Sub vermijden. Eén van de oorzaken is dat we met het koude weer de verwarming aanzetten. Ook kleden we ons warmer en staan we langer onder een hete douche. Dit alles zou invloed hebben op de vagina. Maar klopt dat wel?

 

Aan Glamour legt cosmetisch arts Shirin Lakhani uit dat de vagina van nature vochtig wordt gehouden door vloeistoffen. Je hormoonspiegels en bloedcirculatie hebben invloed op dit proces. Hoewel temperatuur hier volgens Lakhani wel invloed op kan hebben, is het koud weer daarmee niet voldoende om voor een droge vagina te zorgen. Daarnaast heeft je vagina een heel eigen micro-ecosysteem, dat bestaat uit miljarden microben, die alles reguleert en je beschermt tegen infecties (bron Margriet). Gelukkig. Dus geen reden om mij zorgen te maken. Volgens experts is het nooit bewezen dat een koude herfst of winter direct invloed heeft op je vagina. In Engeland zijn ze er echter van overtuigd dat zoiets als een Wintervagina wel bestaat. De kou, verwarming  enz. zouden er voor zorgen dat het vochtgehalte in het lijf omlaaggaat. Een laag vochtgehalte zorgt er voor dat je onderkant wat schraler aanvoelt, en dat is toch alles behalve prettig in bed. In de winter kan de huid daardoor inderdaad wat droger worden.

 

Een goede Sub, zorgt goed voor haar lijf. Heb je last van vaginale droogheid? Blijf er niet mee rondlopen. Er zijn namelijk goede mogelijkheden om het probleem te behandelen. Gooi het niet op de winter of zomer. Want er wordt inderdaad ook wel eens over de Zomervagina geschreven. Bij vaginale droogheid is het evenwicht in de vaginale flora verstoord, wat tot uiting komt in de vorm van een brandend gevoel, irritatie  jeuk. Dit verschijnsel komt vaak voor bij vrouwen in de menopauze, maar men ziet het ook bij jongere vrouwen en tijdens andere levensfasen zoals een zwangerschap. Vaginale droogheid is niet alleen onaangenaam, het kan hinderlijk zijn tijdens het vrijen. Mocht je dus toch last hebben van een droge vagina? Zoek het dan eerder in zaken als een daling van de oestrogeen. Is het blijvend dan is het tijd om even naar de huisarts te gaan. Al was het alleen maar om uit te sluiten dat het niet om bijvoorbeeld  een schimmelinfectie gaat. Wees zuinig op je lijf.

 

Hoewel de winter dus weinig invloed heeft, kun je dus wel  last hebben van een droge vagina. Om de klachten zoveel mogelijk te verminderen, kunnen de volgende tips helpen:

 

-Draag geen strak ondergoed of (te) strakke kleren

-Gebruik geen zeep of douchegel bij je vagina, lauwwarm water is voldoende

-Gebruik glijmiddel bij het vrijen 

-Vermijd (geparfumeerde) tampons, vochtig toiletpapier en geparfumeerde inlegkruisjes of maandverband 

 

(bron Margriet, foto Etsy)