· 

Penisplant in bloei

In de Tropische Kassen van Hortus botanicus  Leiden is iets bijzonders aan de gang: de Amorphophalles decus-silvae, ook wel de penisplant, staat op het punt om te gaan bloeien . Volgens plantenexperts is het pas de derde keer dat een plant van deze soort in bloei komt, laat Hortus botanicus weten. In de Leidse Hortus bloeide deze plantensoort voor het laatst in 1997. Het ging toen om een andere plant.

 

De ’penisplant’ die nu op het punt van bloeien staat, is zo’n zes jaar oud en bloeit voor het eerst. In Hortus Botanicus Leiden, de oudste botanische tuin van ons land, werd half september de eerste bloemkop gesignaleerd. Inmiddels is het uitgegroeid tot een twee meter lange stengel. De bloei van de Amorphophallus decus-silvae is zeldzaam. Maar weinig botanische tuinen hebben deze plant in hun collectie. Wanneer deze plant tot bloei komt en een geur van rottend vlees verspreiden, is moeilijk te voorspellen. Het is pas de derde keer dat een plant van deze soort in Europa bloeit. 

 

(bron Telegraaf, foto internet)